Mats Klingström

MATS KLINGSTRÖM OCH HASSE LARSSONTillsammans med musikerkollegan och kontrabasisten Hasse Larsson bjuder de på ett riktigt skönt musikaliskt samspel där det finns några varianter på musikinnehåll.  Ett av de mest anlitade är där publiken,  i första set,  får lyssna till Mats egna överersättningar av den store vispoeten, Leonard Cohen.  Mats gör det med stor inlevelse och förvandlar sångerna till sina egna och väver samman dem med fina historier om och kring Cohen samt egna tankar och reflektioner. I andra set bjuds publiken på låtar med text och musik av  Mats själv, men även tolkningar och översättningar av andra fina musiker som t ex Dylan och  J J Cale.
Utöver Cohenprogrammet gör de även ett mixat program med Personliga Favoriter som innehåller Mats egna musik och översättningar och tolkningar av Dylan, Cohen, J J Cale m fl.  Ett urval från den repertoar som Mats Klingström och Hasse Larsson,  genom åren, spelat och som nu hamnar i den mix av favoriter. 

Recensioner 

”Det finns en mystik, nästan sakral, stämning i rummet och Mats trygga stämma berättar i både ord och ton om Leonard Cohens skildringar av livets upp och nedgångar. Det ger faktiskt energi och perspektiv i de oroliga tider vi lever i. En varm liten oas uppstår liksom, en stund av helhet där inget stör eller oroar.

Hasse Larssons uttrycksfulla spel på kontrabasen ger både delikat utsmyckning och en stadig grund där det finns utrymme för Mats fina gitarr-finurligheter att skina. Helheten känns konstigt nog både luftig och tät”  läs hela här:   Thirsty Boots blog spot

”Efter pausen får vi en mer blandad kompott med Mats översättningar av Bob Dylan, JJ Cale och Tom Waits, men även tre av Mats egna låtar. De står sig mycket väl i sällskapet och jag skulle vilja påstå att ”Jag kan flyga fastän jag sitter still” och ”Sydkorsets Stjärna” är bland de finaste sånger som skrivits i detta land. Så fantastiskt bra är de… Både Cohen och Dylan skulle varit stolta över dem om de hade skrivit dem” läs hela här:  Recension Mariefred 2022

En söndagskonsert med översättningar av L Cohen, Tyresö

” En innerlig och varm konsert som tog oss med på en musikalisk upplevelse som gick rakt in i hjärta och själ.
Extra fint blir det att lyssna till musiker som är samspelta, som bästa vänner på scenen och lyssnaren glömmer både tid och rum.
De svenska texterna ger mersmak.”
Jessica Falk, kultursamordnare Tyresö Församling
April 2022

**********************************************************
Mats Klingström och Unit – Länsmusiken i Blekinge är
bokningsbara för ännu en turnéperiod våren 2024

Mats Klingström, gitarrist, sångare och berättare.
Mats har bl a gjort sig känd som en av våra absolut främsta och mest älskade Cohen-tolkare och många har hört honom spela på scener runtom i Sverige. Det var i samband med utgivningen av CD:n Jag är din man, som Unit hörde av sig till Mats Klingström, för de ville höra om möjligheten till ett samarbete och göra några spelningar i Blekinge.
Det samarbetet har fortsatt genom åren och under 2021 gav de ut EP:n Budbäraren och i samband men den, en rosad turné i Blekinge
och även utanför landskapsgränsen.

Under hösten 2022 träffades de återigen och har gjort fler nya inspelningar som kommer släppas under våren 2024
Musiken kommer huvudsakligen att vara Mats Klingströms egna texter och tonsättningar som spelats in och arrangerats av Unit. Ett resultat av det senaste musiksamarbetet och som de valt att dela med sig av redan nu är dock en cover;   Dylans;  Make You Fell My Love

UNIT-  Nicklas Höglind – gitarr,
Jonas Castell – bas
Kristoffer Johansson – trummor.

Unit har  under 20 år samarbetat med en stor del av den svenska jazzeliten och gjort mängder av konserter med bland annat vis- och folkmusiker.
De har sitt huvudsäte i Länsmusiken i Blekinge. 

Läs recensionen från Eskilstuna 7 oktober 2021 Årets bästa konsert…..2021!

               ”Efter pausen blir konserten så bra att det känns som man skulle lyfta                         från fåtöljerna och börja sväva. Då är det rent magiskt bra och ganska                      säkert det bästa man får uppleva i år, kanske ännu längre…”
–  Thirsty Boots blog 2021

 

BUDBÄRAREN –
översättningar av Cohen, J J Cale, Daniel Lanois, mf l och Mats Klingströms egen musik och texter

Mats Klingström – sång, gitarr

UNIT
Nicklas Höglind – gitarr,
Jonas Castell – bas
Kristoffer Johansson – trummor.

Klingström & Unit – musikvideo – smakprov på produktionen Budbäraren

Tillsammans med UNIT spelade Mats in en EP, Budbäraren. Det är fem låtar varav två stycken är Mats egna: Tung Trafik och Örnarnas bo. De övriga är en översättning av Leonard Cohen,  J J Cale och Daniel Lanois.  På spår 2 – Tung trafik  hör man Filip Jers på munspel. 

Recension av EP:n Budbäraren skriven av  Thirsty Blogg Spot

Senaste recensionen av live-spelning med Mats och Unit  livespelning  september 2021

**********************************************************

Med sin suveräna förmåga att väva samman musiken och
lyriken  
är Mats Klingström en av Sveriges främsta visberättare!

Ferlinsällskapets Trubadurpris 2021 tilldelades Mats Klingström
Motivering: ” Mats Klingström har under hela sitt liv sysslat med vissång och musik. Han har uppträtt som soloartist och samarbetat med andra i olika konstellationer. Detta har skapat den erfarenhet, känsla och bredd, som är så viktig för en vistolkare. Han har utvecklat och fördjupat visan, så att vi, som åhörare, får en äkta upplevelse som når både själ och hjärta. Han är en värdig pristagare, som jag tror att Nils Ferlin skulle gilla! Grattis Mats”.

Mats Klingström
Han har  bl a gjort sig känd som en av våra absolut främsta och mest älskade Cohen-tolkare men även som en stor traditionsbärare av svensk visa och berättandet.  Som den fantastiskt skicklige gitarristen, sångaren, låtskrivaren och berättaren turnerar Mats runtom i landet; som solist men framför allt i samarbete med andra musiker som Hasse Larsson, UNIT – Musik i Blekinge, liksom Robert Henriksson för att nämna några.

Mats Klingström är född i Luleå, uppväxt i Göteborg och Berlin. Mats Klingström började spela gitarr som nioåring i nybyggarsamhället Rågsved, söder om Stockholm. Efter studier och utbildning till psykolog fick Mats sin gitarrist- och musikerutbildning på SMI – Stockholms Musikpedagogiska Instituts gitarristlinje. Korsvägen mellan musikens uttrycksfulla öppenhet och själens gåtfullhet – poesin, texterna, klangerna, melodierna – har alltid varit den axel, kring vilket Mats eget skapande och låtskrivande har kretsat. Genom åren har Mats samarbetet med ett flertal spännande konstellationer, alltifrån poetiska visproduktioner till jazz och pop. 

1981 bildades gruppen FJK, Forsslund, Jonasson Tolv, Klingström – en grupp som under 15 års tid blev ett kraftfält i svenskt musikliv. De turnerade och gjorde 6 LP skivor med många av Klingström sånger. 1991 initierade Mats ett samarbete med Anders Bergman. I den duon utvecklade Mats sina idéer om hur musiken, poesin och berättandet befruktar varandra. Med nyskapande arrangemang, värme och en speciell publikkontakt gjorde dom ett veritabelt segertåg över landet och skapade fyra kritikerrosade föreställningar och CD-skivor med tolkningar av Dan Andersson, Evert Taube, Fröding-Ferlin-Forsell.

År 2000 släppte Mats albumet ”Jag är din man”. Ett album med egna översättningar av Leonard Cohens sånger, vilket är ett konsertprogram som han ofta åker ut och spelar på olika platser.

CD-albumet ”Jag kan flyga fastän jag sitter still” och CD-EP: Budbäraren är de senaste produktionerna.

” Det är för mig fullständigt obegripligt att en låt som ”Sydkorsets Stjärna” med Mats Klingström inte har fått större uppmärksamhet. Den får symbolisera allt det goda jag tycker att kultur står för! Jag tycker uppriktigt synd om alla er som inte får den glödande injektion av värme, insikt och gemenskap som den ger mig.

Lollo Asplund skrev en gång i Östgöta Corren: ”I en rättvisare värld hade Mats Klingström varit ett namn på allas läppar”. Eller borde det kanske varit ”i en mindre ytlig värld…”?  ”
– Tom Arvidsson, Thirsty Boots blog

2003 – Fred Åkerström-stipendiet
2021 – Ferlinsällskapets trubadurpris

********************************************************

2023

Klingström/Larsson 
19.3  Mötesplats Mariefreds kyrka, Mariefred
31.5  Musikvalvet Baggen, Gamla Stan, Stockholm
17.11 Musikvalvet Baggen, Gamla Stan, Stockholm

Klingström/Unit
13.4 rep Blekinge
14.4 Karlskrona
15.4 Aspö

16.4 Karlshamn 
17.4 Littorins Folkhögskola

********************************************************

***************************************

Spelningar 2022

Mars
12 .3 Värmland – Mats Klingström och Robert Henriksson

April
Mats Klingström och UNIT ”BUDBÄRAREN ”

7.4  VadstenaKyrka – Vadstena
8.4  Enånger Bygdegård – Engånger
9.4  Bryggeriet – Hernö Hantverksöl – Härnösand
10.4. Norrtälje – Folkets Hus

Mats Klingström & Hasse Larsson

24.4 Tyresö – Bollmoradalens Kyrka Mats Klingström och Hasse Larsson

Maj
13.5 Stockholm – Musikvalvet Baggen
20.5 Stockholm – Musikvalvet Baggen

Juli

11.7  Mötesplats Biohuset – Mariefred  

Mats Klingström och Robert Henriksson
23.7 Filipstad – Ferlindagen

Oktober
7.10 Stockholm – Musikvalvet Baggen

Spelningar 2023

19.3 Mariefreds kyrka

13.4 rep Blekinge
14.4 Karlskrona
15.4 Aspö

16.4 Karlshamn 
17.4 Littorins Folkhögskola

*********************************************

*********************************************

Ett utbud av videoupptagningar 

 

Mats Klingström och Unit spelar översättningar av Leonard Cohen 2021

Dan Andersson-föreställningen om Kolaren ResMåns 2020

En inspelning som sändes under pandeminrestriktionerna – En Ny dag
Text och musik: Mats Klingström

Ett axplock med favoriter på originalspråk
Videoproduktion STB-Scenteknikbolaget 2021

Publikvideos 

Lyssna på Mats Klingström tillsammans med basisten Hasse Larsson…..