Mats Klingström

Med sin suveräna förmåga att väva samman musiken och
lyriken  
är Mats Klingström en av Sveriges främsta visberättare!

Ferlinsällskapets Trubadurpris 2021 tilldelades Mats Klingström
Motivering: ” Mats Klingström har under hela sitt liv sysslat med vissång och musik. Han har uppträtt som soloartist och samarbetat med andra i olika konstellationer. Detta har skapat den erfarenhet, känsla och bredd, som är så viktig för en vistolkare. Han har utvecklat och fördjupat visan, så att vi, som åhörare, får en äkta upplevelse som når både själ och hjärta. Han är en värdig pristagare, som jag tror att Nils Ferlin skulle gilla! Grattis Mats”.

Mats Klingström har  bl a gjort sig känd som en av våra absolut främsta och mest älskade Cohen-tolkare men även som en stor traditionsbärare av svensk visa och berättandet.  Som den fantastiskt skicklige gitarristen, sångaren, låtskrivaren och berättaren turnerar Mats runtom i landet; som solist men framför allt i samarbete med andra musiker som Hasse Larsson, UNIT – Musik i Blekinge, liksom Robert Henriksson för att nämna några.

Mats Klingström är född i Luleå, uppväxt i Göteborg och Berlin. Mats Klingström började spela gitarr som nioåring i nybyggarsamhället Rågsved, söder om Stockholm. Efter studier och utbildning till psykolog fick Mats sin gitarrist- och musikerutbildning på SMI – Stockholms Musikpedagogiska Instituts gitarristlinje. Korsvägen mellan musikens uttrycksfulla öppenhet och själens gåtfullhet – poesin, texterna, klangerna, melodierna – har alltid varit den axel, kring vilket Mats eget skapande och låtskrivande har kretsat. Genom åren har Mats samarbetet med ett flertal spännande konstellationer, alltifrån poetiska visproduktioner till jazz och pop. 

1981 bildades gruppen FJK, Forslund, Jonasson Tolv, Klingström – en grupp som under 15 års tid blev ett kraftfält i svenskt musikliv. De turnerade och gjorde 6 LP skivor med många av Klingström sånger. 1991 initierade Mats ett samarbete med Anders Bergman. I den duon utvecklade Mats sina tidigare idéer om hur musiken, poesin och berättandet befruktar varandra. Med nyskapande arrangemang, värme och en speciell publikkontakt gjorde dom ett veritabelt segertåg över landet och skapade fyra kritikerrosade föreställningar och CD-skivor med tolkningar av Dan Andersson, Evert Taube, Fröding-Ferlin-Forsell.

År 2000 släpptes albumet ”Jag är din man” som innehåller Mats egna översättningar av Leonard Cohens sånger och som önskas som är ett mycket omtyckt konsertprogram bland publik och arrangörer.

CD-albumet ”Jag kan flyga fastän jag sitter still” och CD-EP: Budbäraren är de senaste produktionerna.

” Det är för mig fullständigt obegripligt att en låt som Sydkorsets Stjärna* med Mats Klingström inte har fått större uppmärksamhet. Den får symbolisera allt det goda jag tycker att kultur står för! Jag tycker uppriktigt synd om alla er som inte får den glödande injektion av värme, insikt och gemenskap som den ger mig.

Lollo Asplund skrev en gång i Östgöta Corren: ”I en rättvisare värld hade Mats Klingström varit ett namn på allas läppar”. Eller borde det kanske varit ”i en mindre ytlig värld…”?  ”
– Tom Arvidsson, Thirsty Boots blog

*)musikvideon som ligger överst i presentationen

2003 – Fred Åkerström-stipendiet
2021 – Ferlinsällskapets trubadurpris

Mats samarbetar med olika musiker  och de vanligaste konstellationerna går det att läsa mer om i följande länkar:

Mats Klingström och Hasse Larsson

Mats Klingström & Unit – Musik i Blekinge

********************************************************

2023

Klingström/Larsson 
19.3  Mötesplats Mariefreds kyrka, Mariefred
31.5  Musikvalvet Baggen, Gamla Stan, Stockholm
10.11 ”Hemmahos” Leif & Lena Josefsson kl 18.00 325 kr Swish 0707730054
17.11 Musikvalvet Baggen, Gamla Stan, Stockholm

2024
12.4  Musikvalvet Baggen Stockholm

Klingström/Unit
13.4 rep Blekinge
14.4 Karlskrona
15.4 Aspö

16.4 Karlshamn 
17.4 Littorins Folkhögskola

V 10 2024 planeras för turné V 10 – april

********************************************************

Ett utbud av videoupptagningar 

 

Mats Klingström och Unit spelar översättningar av Leonard Cohen 2021

Dan Andersson-föreställningen om Kolaren ResMåns 2020

En inspelning som sändes under pandeminrestriktionerna – En Ny dag
Text och musik: Mats Klingström

Ett axplock med favoriter på originalspråk
Videoproduktion STB-Scenteknikbolaget 2021

Publikvideos 

Lyssna på Mats Klingström tillsammans med basisten Hasse Larsson…..