Mats Klingström

Med sin suveräna förmåga att väva samman musiken och
lyriken  
är han en av Sveriges främsta visberättare!

Mats Klingström

Född i Luleå, uppväxt i Göteborg och Berlin. Mats Klingström började spela gitarr som nioåring i nybyggarsamhället Rågsved, söder om Stockholm. Efter studier och utbildning till psykolog fick Mats sin gitarrist- och musikerutbildning på SMI – Stockholms Musikpedagogiska Instituts gitarristlinje. Korsvägen mellan musikens uttrycksfulla öppenhet och själens gåtfullhet – poesins, texterna, klangerna, melodierna – har alltid varit den axel kring vilket Mats eget skapande och låtskrivande har kretsat. Genom åren har Mats samarbetet med ett flertal spännande konstellationer, alltifrån poetiska visproduktioner till jazz och pop. 

1981 bildades gruppen FJK, Forsslund, Jonasson, Klingström – en grupp som under 15 års tid blev ett kraftfält i svenskt musikliv. De turnerade och gjorde 6 LP skivor med många av Klingström sånger. 1991 initierade Mats ett samarbete med Anders Bergman. I den duon utvecklade Mats sina idéer om hur musiken, poesin och berättandet befruktar varandra. Med nyskapande arrangemang, värme och en speciell publikkontakt gjorde dom ett veritabelt segertåg över landet och skapade fyra kritikerrosade föreställningar och CD-skivor med tolkningar av Dan Andersson, Evert Taube.  2003 fick han, på Visfestivalen i Västervik, ta emot det hedrande Fred Åkerström-stipendiet.
Mats har även gett ut skivan ”Jag är din man” med egna översättningar av Leonard Cohens sånger, vilket är ett konsertprogram som han ofta åker ut och spelar på olika platser.

CD-albumet ”Jag kan flyga fastän jag sitter still” och CD-EP: Budbäraren är de senaste produktionerna.
Budbäraren är en inspelning tillsammans med UNIT Länsmusiken i Bleking

Som den fantastiskt skicklige gitarristen, sångaren, låtskrivaren och berättaren turnerar Mats runtom i landet; som solist likväl som i samarbete med andra musiker.

Samarbetar med
Hasse Larsson – kontrabas

UNIT – Länsmusiken i Blekinge

Kommande spelningar: Scrolla nedåt

Aktuellt just nu och alltid är ett Cohen-program som han oftast gör  tillsammans med musikerkollegan och kontrabasisten Hasse Larsson. Det är ett skönt musikaliskt samspel där publiken får lyssna till ett axplock av Mats Klingströms egna översättningar av den store vispoeten Leonard Cohens stora skatt.  Mats sjunger med stor inlevelse och gör verkligen sångerna till sina egna och väver samman dem med fina presentationer.

M

Lyssna på Mats Klingström tillsammans med basisten Hasse Larsson…..

12 september
Musikvalvet Baggen – Gamla Stan
2 föreställningar