Mats Klingström

Med sin suveräna förmåga att väva samman musiken och
lyriken  
är han en av Sveriges främsta visberättare!

Mats Klingström
Född i Luleå, uppväxt i Göteborg och Berlin. Mats Klingström började spela gitarr som nioåring i nybyggarsamhället Rågsved, söder om Stockholm. Efter studier och utbildning till psykolog fick Mats sin gitarrist- och musikerutbildning på SMI – Stockholms Musikpedagogiska Instituts gitarristlinje. Korsvägen mellan musikens uttrycksfulla öppenhet och själens gåtfullhet – poesin, texterna, klangerna, melodierna – har alltid varit den axel, kring vilket Mats eget skapande och låtskrivande har kretsat. Genom åren har Mats samarbetet med ett flertal spännande konstellationer, alltifrån poetiska visproduktioner till jazz och pop. 

1981 bildades gruppen FJK, Forsslund, Jonasson, Klingström – en grupp som under 15 års tid blev ett kraftfält i svenskt musikliv. De turnerade och gjorde 6 LP skivor med många av Klingström sånger. 1991 initierade Mats ett samarbete med Anders Bergman. I den duon utvecklade Mats sina idéer om hur musiken, poesin och berättandet befruktar varandra. Med nyskapande arrangemang, värme och en speciell publikkontakt gjorde dom ett veritabelt segertåg över landet och skapade fyra kritikerrosade föreställningar och CD-skivor med tolkningar av Dan Andersson, Evert Taube.  2003 fick han, på Visfestivalen i Västervik, ta emot det hedrande Fred Åkerström-stipendiet.
Mats har även gett ut skivan ”Jag är din man” med egna översättningar av Leonard Cohens sånger, vilket är ett konsertprogram som han ofta åker ut och spelar på olika platser.

CD-albumet ”Jag kan flyga fastän jag sitter still” och CD-EP: Budbäraren är de senaste produktionerna.
Budbäraren är en inspelning tillsammans med UNIT Länsmusiken i Bleking

Som den fantastiskt skicklige gitarristen, sångaren, låtskrivaren och berättaren turnerar Mats runtom i landet; som solist men framför allt i samarbete med andra musiker som Hasse Larsson och UNIT – Länsmusiken i Blekinge

Bokning och mer info kontakta:
Kim Alge Pennström / info@kimkultur.se / 0709 95 17 61

MATS KLINGSTRÖM OCH HASSE LARSSON
Cohen-program

Tillsammans med musikerkollegan och kontrabasisten Hasse Larsson bjuder de på ett riktigt skönt musikaliskt samspel. Programmet görs med fördel i två set. I första set får publiken lyssna  på Mats Klingstöms egna överersättningar av den store vispoeten, Leonard Cohen.  Mats sjunger med stor inlevelse och förvandlar sångerna till sina egna och väver samman dem med fina historier om och kring Cohen samt egna tankar och reflektioner. I andra set bjuds publiken på låtar med text och musik av  Mats själv, men även tolkningar och översättningar av andra fina musiker som t ex Dylan och  J J Cale.

Recension av Thirsty Boots blog spot

******

MATS KLINGSTRÖM & UNIT – LÄNSMUSIKEN BLEKINGE
Budbäraren
Vid tillfällen strålar Mats Klingström samman med UNIT – Länsmusiken i Blekinge!
Musikerna i UNIT är:
Nicklas Höglind – gitarr,
Jonas Castell – bas
Kristoffer Johansson – trummor.

UNIT har under 20 år tillsammans samarbetat med en stor del av den svenska jazzeliten och gjort mängder av konserter med bland annat vis- och folkmusiker.
Tillsammans med UNIT har Mats nu spelat in en EP, som finns på Spotify. Det är fem låtar varav två stycken är Mats egna: Tung Trafik och Örnarnas bo. De övriga är en översättning av Leonard Cohen,  J J Cale och Daniel Lanois.  På spår 2 – Tung trafik  hör man Filip Jers på munspel.

Mats Klingström har bl a gjort sig känd som en av våra absolut främsta och mest älskade Cohen-tolkare och spelar på scener runtom i Sverige. Det var i samband med utgivningen av CD:n Jag är din man, som Unit hörde av sig till Mats Klingström, för de ville höra om möjligheten till ett samarbete och göra några spelningar i Blekinge. Det samarbetet har fortsatt och nu senast spelade de in CD:n
Budbäraren

Recension av Thirsty Blogg Spot

Lyssna på Mats Klingström tillsammans med basisten Hasse Larsson…..

Efter restriktionerna:
Mats Klingstsröm  Hasse Larsson
senvår
Musikvalvet Baggen – Gamla Stan
Cohen-program

Mats Klingström och UNIT
vår/försommar
Eskilstuna
Norrtälje