Weberkvartetten och Love Derwinger

Weberkvartetten är sedan 2005 en av Sveriges mest anlitade stråk-kvartetter. De turnerar regelbundet i Sverige och även utomlands och spelar in för radio och TV, bl a i SVT:s ”Veckans Konsert”. Kvarteten vann ”Ung och Lovande” 2005 och har deltagit i flera välrenommerade festivaler, såsom Gotland Chamber Music Festival, Musikfestspelen Korsholm, Båstad Kammarmusikfestival, Stockholm New Muic Festival och Musical Gardens Warsawa. D har studerat för Lars Fresk, Simon Rowland-Jones, Chillingirian Quartet, Paavo Pohjola, Allegri Quartet och Thomas Brandins. Deras obundna sökande efter spännande repertoar och intressanta samarbeten har lett till ett flertal Sverige- och Europapremiärer.
De har besökt Norrtälje ett flertal gånger själva men också samarbete med andra musiker. Exempelvis pianisten Johan Fröst och med klarinettisten Samuel Berthod

Nu är Weberkvartetten åter på besök i Norrtälje.
Denna gång tillsammans med Love Derwinger i Norrtälje Kyrka.

Love Derwinger (f.1966) tillhör kretsen av Sveriges främsta pianister. Han debuterade 16 år gammal som solist i F. Liszts andra pianokonsert. Han har konserterat i Europa, USA, Kanada, Japan, Mellanöstern och Sydamerika och deltagit i många prestigefyllda festivaler världen över. Derwinger har varit solist med flera av de största Skandinaviska orkestrarna, Nieuw Sinfonietta Amsterdam, Residentie Orchestra the Hauge, Radio Philharmonie Hannover des NDR, Philharmonica Orchestra m fl och samarbetat med dirigenter som MyungWhun Chung, Jun’ichi Hirokami, Paavo Järvi, Lev Markiz, Vassily Sinaisky och Leif Segerstam. Love är känd för sin mångsidighet och varvar solistuppdrag med kammarmusik, nutida musik och Lieder-repertoaren. Som dirigent har han framfört bl a Morton Feldmans opera ”Neither” och Mahlersånger tillsammans med Barbara Hendricks och Kammarensebel.
Så här skriver Carl-Johan Malmberg (SvD) efter ett framförande av ”Der Abschied”: ”Detta Mahlers tekniskt svåraste verk är ett kraftprov för musiker och sångerska, inte minst för de sju avslutande, bortdöende ’ewig’. Men de komplicerade rytmväxlingarna och de viktiga stämningsskiftena mejslades varligt fram av Derwinger och hans musiker till en av årets tätaste Mahlerkonserter”.  Han har gjort över 40 cd-inspelningar (BIS, CPO, Arte Verum m fl) och hans inspelningar av W Stenhammar och K  Atterbergs pianokonsert blev 2010 utvalda som ”Essential recordings” i BBC Music Magazine. Sedan 1990 är han även delaktig i utformningen av de musikaliska programmen på ”FORUM-nutidsplats för kultur” i Stockholm.  För några år sedan debuterade Derwinger som författare med boken ”God natt” (Dialoger) som rönt stor uppskattning. Oline Stig (Sydsvenskan): ”En tunn liten bok med stort innehåll. Pianisten Derwingers självbiografiska skisser handlar helt lågmält om livets essens: Skapandet , kärleken och döden. Inte en falsk ton.”   Hans senaste bok ”Föredraget – en anakronistisk intervju med Bach”, berör det konstnärliga skapandets natur och villkor och har också av författaren framförts som live-föreställning runtom i Sverige.

Varmt välkomna hälsar Kim Kultur & Nöje i samarrangemang med Kultur och fritid, Norrtälje Kommun